VUmc onderzoekt behandeling op maat bij diabetes type 2

Geen mens met diabetes type 2 is hetzelfde. Er zijn grote verschillen in hoeveel last iemand heeft van de ziekte: dat hangt mede af van het aantal complicaties.
Toch krijgen veel mensen met diabetes type 2 dezelfde zorg. Dat kan anders. Giel Nijpels, hoogleraar diabeteszorg, kan nu met financiering door het Diabetes Fonds, onderzoek doen naar behandeling van diabetes op maat.
Ieder mens is uniek en heeft andere zorg nodig. Nu moet iedereen met diabetes type 2 elke drie maanden op controle, maar wellicht is dat straks niet langer voor iedereen nodig. Aan de hand van te maken profielen bepalen de onderzoekers verschillende behandelprotocollen, en het optimale aantal controles. De onderzoekers houden bijvoorbeeld rekening met hoe lang iemand diabetes heeft en eventuele complicaties. Prof. dr. Nijpels: “We willen dat mensen de beste behandeling krijgen met zo min mogelijk last en gezondheidsrisico. Mijn ideaal voor de toekomst is bovendien dat mensen met diabetes ook zelf meer eigen keuzes kunnen maken in hun behandeling.” Dit onderzoek is een van de ruim vijftig lopende onderzoeken die het Diabetes Fonds mogelijk maakt, als grootste financier van diabetesonderzoek in Nederland.

Bron: VUMC

Share →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>