Diabetes type 2

Mogelijk nieuwe behandeling suikerziekte

De afdelingen Interne Geneeskunde en Maag-Darm-Leverziekten van het AMC onderzoeken een nieuwe, endoscopische behandeling van diabetes type 2. Hierbij wordt de binnenste slijmvlieslaag van de twaalfvingerige darm (duodenum) verwijderd door verhitting (ablatie).
Bij diabetes type 2 vinden veranderingen plaats in het slijmvlies van de twaalfvingerige darm. Dat zijn vooral hormonale veranderingen die de hoge bloedsuiker in stand houden of verergeren. Bij deze nieuwe techniek, de zogenoemde DMR-behandeling (Duodenal Mucosal Resurfacing), brengt een arts een endoscoop in via de mond tot bij de twaalfvingerige darm. Daar wordt over een lengte van negen centimeter de binnenste laag van het veranderde slijmvlies verwijderd door middel van verhitting. Het is een dagbehandeling onder narcose. Na de behandeling groeit nieuw slijmvlies terug. De verwachting is dat de functie van het slijmvlies daarna herstelt.

De onderzoekers van het AMC verwachten, op basis van eerdere resultaten van onderzoek in Zuid-Amerika, dat na de DMR-behandeling de bloedsuiker en het HbA1c (maat voor het gemiddelde bloedsuiker) dalen. Patiƫnten hebben dan minder medicijnen nodig en een behandeling met insuline kan uitgesteld of voorkomen worden. Ook is de verwachting dat patiƫnten drie tot vier kilo afvallen. Hoewel de eerste resultaten positief zijn, is het aantal behandelde personen wereldwijd nog klein.

Het AMC zoekt voor deze studie personen van 28-75 jaar met maximaal tien jaar diabetes type 2 die tabletten slikken en nog geen insuline gebruiken maar waarbij het HbA1c verhoogd is (59-97 mmol/mol). Dit zijn vaak personen die binnenkort eigenlijk met insuline moeten beginnen. Voor deze personen kan de DMR-behandeling een andere behandeloptie zijn.

Kijk op http://bit.ly/1gq2Ivn voor meer informatie over dit onderzoek (REVITA-1 studie) en eventuele deelname.
Bron: AMC 16 juli 2015 om 12:00

NETTIE HARDEMAN

Bel voor een afspraak:
0343-457535

Of mail:
mpleersum@gmail.com

Bezoekadres:
Bijenlaan 15
3956GW Leersum

Provoet lid

Opgenomen in Kwaliteitsregister voor de pedicure KRP